søndag 11. desember 2016

Luke 11 - 6. verdensmester som gjenerobret tronen to ganger.

Hans fulle navn var Михаил Моисeевич Ботвинник - Mikhail Moiséjevitj Botvinnik.

Født 17. august 1911 i Kuokkala , Vyborg, Russland (Tidligere Finland)
Død 05. mai 1995 Moskva

06. verdensmester  1948-1957, 1958-1960, 1961-1963.

17. VM - Turnering med 5 spillere:
1948 Den Haag og Moskva
De spilte en "round-robin" turnering (alle mot alle) med 5 partier mot hver, totalt 20 parier
Resultat:
1) Mikhail Botwinnik  (SU) 14p
2) Vassily Smyslov      (SU) 11p
3) Paul Keres               (SU)  10,5p
4) Samuel Reshevsky   (US) 10,5p
5) Max Euwe                (NL)   4 p
En klar seier til Botvinnik som dermed ble den 6. verdensmester.

Etter at Aljekhin døde,fikk som tidligere nevnt FIDE overtatt ansvaret for arrangere verdensmesterskapet i sjakk. Det var ikke lengre et privat anliggende. Sterke krefter mente det var riktig at Euwe som eneste gjenlevende verdensmesteren ble gjeninnsatt på tronen, men russerne protesterte og dermed oppsto det et "interregnum" (en tid uten styreform) fram til FIDE fikk organisert en mesterskapsturnering.
Deltakerlisten til VM-turneringen var basert på den sterke AVRO-turneringen i 1938, spilt i diverse nederlandske byer, men Smyslov erstattet Salo Flohr etter ønske fra russerne og Ruben Fine (US) trakk seg, offisielt pga av at han holdt på med en doktorgradsavhandling.

Fra nå av ble Verdensmesterskapene spilt i 3-års sykluser, med sone-, intersone- og kandidat-turneringer som en tretrinns kvalifisering til finalen.

18. VM Mikhail Botvinnik - David Bronstein
1951 Moskva
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Det blei 12-12 med Botvinnik som fortsatt verdensmester.
Det oppsto rykter om at myndighetene i Sovjet-Unionen hadde satt press på Bronstein før det 23.partiet, som han tapte, men Bronstein har selv benektet dette. Det er uansett ingen tvil om at det var Botvinnik som var myndighetens mann.

19. VM Mikhail Botvinnik - Vassily Smyslov
1954 Moskva
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Det blei 12-12 og Botvinnik dro igjen fordel av uavgjortregelen.

20. VM Mikhail- Botvinnik - Vassily Smyslov
1957 Moskva
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Denne gang vant Smyslov klart med 12,5-9,5
Smyslov ble da den 7. verdensmester

21 VM Vassily Smyslov - Mikhail Botvinnik
1958 Moska
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Botvinnik benyttet seg av retten til "match-revansj" som de kalte det på russisk og vant 12,5-10,5
og klatret på ny øverst opp på pallen.
Denne retten til en revansjmatch ble vedtatt av FIDE i 1956 og tatt bort 1965. De ble også litt spøkefullt kalt for "Botvinnik-regelen" da han hadde benyttet seg av den to ganger for å komme tilbake som verdensmester.

22 VM Mikhail Botvinnik - Mikhail Tal
1960 Moskva
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Tal vant klart 12,5-8,5 og magikeren fra Riga ble verdensmester nr. 8.

23 VM Mikhail Tal - Mikhail Botvinnik
1961 Moskva
24 partier, verdensmester beholdt tittelen ved uavgjort match
Ny revansjkamp der Botvinnik fikk en solid revansj med 13-5 og heile 10 seire mot 5
Botvinnik verdensmester for 3. gang

24 VM Mikhail Botvinnik - Tigran Petrosjan
1963 Moskva
24 partier, verdensmester beholder tittelen ved uavgjort match
Her måtte Botvinnik gi tapt mot en ny utfordrer. Petrosjan vant 12,5-9,5 og ble den 9 verdensmesteren.

Botvinniks tid som verdensmester var nå definitivt over.  Det skyldes nok mest at FIDE i mellomtiden hadde avskaffet verdensmesterens muligheter for en revansjekamp, men nok også fordi han var travelt opptatt med andre ting enn å spille sjakk og derfor ikke ønsket å delta i flere kvalifiseringssykluser,

Botvinnik var egentlig elektroingeniør og var ansatt i et statlig kraftselskap, han drev også med å lage et sjakkspillende program, et prosjekt han startet opp med allerede på tidlig 50-tall. I tillegg var han en dyktig og ivrig sjakkpedagog og trener. Han var også sentral i oppbygging av sovjetisk trenervirksomhet og i Botvinnik-skolen var det mange senere stormestere som har gått. ikke minst Kasparov.  Jeg nevner også at han skrev en rekke bøker, hovedverket er nok "Analytiske og kritiske arbeid" i 4 bind der han analyserer sine egne partier, men også andre sjakkbøker og bøker om sjakkprogram i tillegg til en sjølbiografi. På engelsk "Achieving the Aim"

Med Botvinnik begynte Sovjetperioden i verdenssjakken. Landet hadde verdensmesteren helt fram til landet ble oppløst, bortsett fra den korte perioden Bobby Fischer var verdensmester , 1972-1975. Også som sjakknasjon med antall stormestere og landslag var Sovjet dominerende. Javel, sa mange, det er jo et stort land. Russland i dag er jo også stort land, men dominerer ikke resultatlistene slik som i Sovjet-perioden. Vi må lete etter andre årsaker og de er ikke vanskelig å finne. Etter revolusjonen i 1917 ble sjakk betraktet som et borgerlig og antirevolusjonært syssel, men etter kort tid så styremaktene verdien av å bruke sjakk  til skolering og motivasjon av folket og å sette dette i sammen med landets politiske overlegenhet. Sjakk, som før var for adel og borgerskap , ble nå utbredt til folket.

Det ble en storstilt undervisning i forskjellige institusjoner, det ble sjakkskoler, utviklet en helt ny pedagogisk tradisjon og undervisningsmetoder. Det ble satset stort på sjakk både som masseidrett og eliteidrett. Sovjetspillernes suksess skyldtes også hard trening, metodikk og ikke minst studie av åpningsteori.  Allerede før databasenes tid hadde spillerne hver for seg eller sentralt bygget opp store kartoteker med åpningsvarianter.

Den såkalte Sovjetskolen i sjakk var først og fremst et system for å utvikle spillere og gjøre dem mest mulig forberedt til å bekjempe andre lands spillere og ikke så mye en egen skoleretning når det gjelder spillestil, selv om de generelt la stor vekt på dynamiske forhold. I tillegg ble sjakken sett på som sport.

Ut fra denne tradisjonen kom det mange sjakkpedagoger og lærebokforfattere. Mange av disse  verkene ble oversatt til andre språk, spesielt engelsk  og spredt i "Vesten"
Det er nok mange spillere som har trukket lærdom av Kotovs "Think like a Grandmaster" eller verker av Alexei Suetin, Eduard Gufeld ,Mark Dvoretsky eller den nettopp avdøde Mark Taimanov for å nevne noen få.
Noen savner kanskje Kasparov på denne lista, men han dukker nok opp i ei seinere luke.

Hvorfor andre land nå virker å ha tatt igjen landet i alle fall når det gjelder kvaliteten på de sterkeste spillerne kan være vanskelig å svare på, men det er naturlig å tro at det skyldes forhold både i Russland og det at enkelte andre land har satset, i tillegg til utviklingen av databaser, sjakkprogram og internett som gjør at en kan utføre en god trening selv om en ikke fysisk er i kontakt med en trener. Selvfølgelig vil ikke dette erstatte en trener fullt, selv om Magnus Carlsen klarte seg fint etter at han sparket selveste Kasparov som sin trener.

Botvinnik står på en måte igjen som selve "Gudfaren" i det vi kaller Sovjet-æraen i sjakk.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar