lørdag 24. desember 2016

Luke 24 - Magnus Carlsen, den 16. verdensmester. Sjakken brakt ut til folket.





Hans fulle navn er Sven Magnus Øen Carlsen
Født 30. november 1990 i Tønsberg
Forbindes vanligvis med Lommedalen hvor han bla. har spilt fotball, men er så vidt jeg vet fremdeles medlem av Stavanger Sjakklubb.

16. Verdensmester 2013-


45 VM Vishy Anand - Magnus Carlsen
2013 Chennai (tidligere Madras)  India
12 Partier, ved uavgjort match, skulle det spilles tie-break med forkortet tidsbruk.

Magnus Carlsen, var storfavoritt og etter en nervøs start der han måtte dra i nødbremsen som han sa, så feidde han over Anand med 3:0  i vinster og 6,5-3,5 totalt. Man satt igjen med det inntrykket at Anand ikke hadde noen sjanse og så nesten litt slakk ut.  

Magnus ble således den 16. verdensmester.

Ikke særlig overraskende, Magnus hadde vært øverst på FIDEs ratingliste siden januar 2010 og også vært verdensmester i "lyn" (2009), men kandidatturneringen hadde vært et reint inferno. Vi husker vel alle bildet av en utslitt Carlsen der han hang over trappegelenderet etter en dramatisk kandidatfinale der han hadde tapt de to siste partiene, men blei redda av at den største konkurrenten, Kramnik også falt over siste hinder! 

Selv om du er verdens klart beste spiller, kan du aldri være helt sikker før det er over, eller "den feite dama synger" som en viss gul herremann sier. Det kan i denne sammenheng også passe inn å sitere flere vise sjakkmenn som har sagt: "Det er faktisk lettere å forsvare verdensmesterskapet enn å kvalifisere seg til en VM-match!"



46 VM Magnus Carlsen - Vishy Anand
2014 Sotji, Russland
12 Partier, ved uavgjort match, skulle det spilles tie-break med forkortet tidsbruk.

Anand hadde vaklet ut av ringen etter et ydmykende finaletap i 2013, men han slo kraftig tilbake allerede i mars året etter da han, stikk i mot de fleste odds, vant kandidatturneringen og derfor kunne møte opp til ny VM-dyst i november samme år.

Det var en mye mer forberedt og opplagt Anand som gjorde en mye bedre figur i Sotji enn hjemme i Chennai. Magnus vant dog 3:1 + 7 remis totalt 6,5-4,5 og forsvarte tittelen i en ganske dramatisk match. Dramatisk, ikke fordi de herrer var i ferd med å fly på hverandre i gjensidig antagoni, men fordi det skjedde dramatiske ting på brettet. De to mest dramatiske var nok da Anand i tredje parti fikk inn en hjemmeforberedelse i Dronninggambit og knekte Carlsen etter 34 trekk. Magnus hang i nettet og hadde ikke en sjanse. Det kom som et sjokk, og vi fryktet at inderen hadde flere overraskelser på gang.  Det mest dramatiske kom imidlertid i det 6. partiet der Magnus fikk en lovende stilling, men gjorde en rein "bukk" (en megatabbe") som førte til at Anand kunne fått vinstsjanser om han  så hva Magnus sin "bukk" innebar. Han gjorde det ikke, og "pila" svingte over til Magnus som vant partiet.

Det er mange kloke ord som kan sies som slikt og det kan ha vært flere grunner til at slikt skjer. Konkurransesituasjonen, slike matcher er tøffe saker for nerver og sånt, men jeg velger å trekke fram et sitat fra den russiske pedagogen Aleksandr Kotovs "Think Like a Grandmaster";
"Dizziness due to success". 

Det virker som om Magnus følte han hadde situasjonen under kontroll og gjorde et mindre gjennomtenkt trekk som hadde en bombe i seg. Anand tenkte kanskje ikke en gang på at det lå noe dynamitt i stillingen, for han spilte ikke det beste trekket.

Ok, det blei kanskje ikke den beste og mest korrekte sjakken ut av det, men det bidro nok til at folk heime i godstolen fikk øyene opp for hvor spennende og dramatisk sjakk kan være. 

(De som fremdeles mumler noe om maling som tørker, kan bare "ta seg ei pera!", som unge Henrik Ingebrigtsen har uttrykt det).

47 VM Magnus Carlsen - Sergej Karjakin
2016 New York
12 Partier, ved uavgjort match, skulle det spilles tie-break med forkortet tidsbruk.

Det blei, som de fleste av oss fremdeles husker 6-6 etter 1:1 i seire der Karjakin var i trøbbel, ialle fall småtrøbbel underveis, men der også Magnus var i visse problemer noen ganger, da etter å ha overspilt stillingen. Magnus havnet under i matchen etter et dramatisk parti (nr 6) og en dertil like dramatisk "aftermath" som førte til at Magnus måtte gi fra seg en pen slump penger.  Vel, kan kom  tilbake og utlignet og styrte så matchen inn til uavgjort og tie-break, mens Karjakin bare dinglet viljeløst med uten å kunne gjøre noe som helst for å hindre det. Magnus regnet med at han ville knuse Karjakin i hurtigsjakken 25min+10s/t og det gjorde han jo også. Etter to remiser blei det to seire til Magnus 3-1 i omspillet og 9-7 totalt. Magnus Carlsen er verdensmester i alle fall fram til november 2018!

Vi kan godt si at dette taktiske eller kanskje heller strategiske trekket med å gi blaffen i å prøve å få noe ut av sitt siste hvitpartiet (det 12.) og heller bruke tid på å hvile og krefter på å forberede seg på det kommende omspillet er et av tegnene på at Magnus har brakt sjakken inn i en sportsdimensjon.

Ved  dette trekket sparte han seg og sitt team for en hard forberedelse, mens motstanderens team jobbet seg gjennom natten for å finne ut hva Karjakin skulle spille som svart i det 12. partiet.  Magnus vant en dag på det. Karjakin innrømmet selv at overgangen til tie-breaket ikke satt skikkelig.

Jeg er fristet til å nevne at i opptakten til dette VM-et ble det gjort et stort nummer over de ubegrensede midler som var stilt til Karjakins disposisjon. En rekke med russiske åpningseksperter, stormestere og sikkert også megakomputere hadde arbeidet i månedsvis for å pønske ut åpninger og strategier. Om ikke dette var nok, så hadde selveste Putin engasjert seg. En fikk nesten inntrykk av enkelte forhåndsomtaler at det var den diabolske og sleipe Putin som i samarbeid med selveste Satan skulle forene de ondes makter mot Magnus for å få tittelen over til Russland igjen. Svartekunster? Vel de mistenktes nå i alle fall å skulle prøve å stjele Magnus sine forberedelser, hacke teamets komputere, det hadde jo Putin en vellykket erfaring med fra presidentvalget der han fikk vridd resultatet  til sitt behag, ble det antydet.
Stemningen fra 1972 ble tydeligvis forsøkt framkalt i visse medier.

Men det skjedde ikke noe av dette! 
Karjakin sine åpningsforberedelser hadde enten bommet eller de var så elendige at sekundantene burde ha blitt sparka på flekken, ble det hevdet fra norske kommentatorer. Det var faktisk Magnus som kom best ut av starthullene i de fleste partiene!
Karjakin viste seg å være en hyggelig fyr, hans manager Kyrillos Zangalis, like hyggelig og enda mer jovial og gjorde mange norske venner på sin FB side!

Jeg nevner dette fordi pressen må ikke fjerne seg fra virkeligheten for å gjøre noen journalistiske poeng og lage noe mer ut av disse VM-matchene og sjakksporten enn det de er. Det blir heller patetisk.

Å skrive noe her om Magnus Carlsens øvrige sjakklige prestasjoner er vel overflødig, det kan jeg overlate til diverse bøker og magasiner samt filmen om Magnus som finnes på DVD. Jeg kan bare nevne at han flere ganger har vunnet VM i både hurtigsjakk og lynsjakk og at han også hadde alle tre titlene før han mislyktes i "lyn" i fjor.

Magnus sin stil er det skrevet mye om, han er blitt sammenlignet med både den eine og den andre. Da han var yngre var han en farlig angrepsspiller, men for tiden, og det kom godt fram under årets VM, spiller han for å få en ok åpning og så skape for en ubalanse med etterfølgende liten fordel som han kan skvise en seier ut av. Bruk av tiden som faktor spiller også inn, motstanderen gjør gjerne flere feil når han er presset på tid. Magnus sin legendariske sluttspillteknikk lar tankene fare mot Capablanca , noen sier Karpov, men det at han noen ganger spiller suboptimale trekk, fordi han i den foreliggende stillingen og kampsituasjonen vurderer det som best og kanskje gir motstanderen større problem enn det objektivt beste trekket, det minner jo meir om Lasker.

Sjakk er sport og kamp, han går ikke for det vakre, men liker jo å briljere litt av og til, som da han med et bredt glis avsluttet siste hurtigspillparti mot Karjakin med å ofre dronningen og "matt i neste".




Han har rykte for å kunne presse vann ut av en stein, for å være en magiker og kunne trylle eller spille fortryllende a la Mozart. men hans postulat om at han ikke tror på "festninger" fikk seg kanskje enn liten smekk under årets VM da Karjakin klarte å forsvare en underlegen stilling flere ganger ved nettopp å bygge fort.

Magnus sin sjakklige styrke skal være grunnlagt på en enorm visuell hukommelse og en egen evne til å se geometriske figurer og harmonisere sine brikker, blir det sagt.

Hans stil er også preget av å ha hatt tilgang til PC med spilleprogram hele sitt liv og har utviklet en såkalt "computerlike" stil. Han har et enormt "bibliotek" av stillinger i sitt hode og finner ofte de beste trekka rent intuitivt, han bare vet hva som er best i enkelte stillinger. Men det er klart, det må også analyseres ellers kan det gå ille, det kan ligge noe gjemt  i stillinger. Noen få ganger har han nettopp tabbet seg ut på den måten.

Det er gjort tester på hvor ofte Magnus spiller den første anbefalingen fra PCen og det er veldig ofte.

Noen ganger kan det være hipp som happ hva en spiller og andre ganger kan komputerne være uenige, men Magnus spiller vanligvis i tråd med deres råd. Det er først og fremst når det er lange variasjoner der det kun er en linje som fører fram og resten til tap og førstetrekket virker ulogisk at til og med Magnus sliter med å finne vinstmuligheten, eller at han rett og slett ikke tør fordi, om det enn ser lov ende ut, så er det ikke 100% og de siste uklare prosentene kan føre til tap i stedet for seier.

Vi hører av og til at det snakkes om Magnus som dårlig åpningsspiller, det er feil eller i beste fall unøyaktig. Han har et bredt repertoar, kan spille "alt mulig", men forberedelsene sitter ikke alltid like dypt. Han prøver ikke å vinne partiet ut fra åpningen og prøver vel å unngå varianter der motspilleren  kan få fordeler ved å komme med en nyhet (også kalt "N" i notasjonen).

Magnus sin rating har gått ned  de siste årene, samtidig som at ulveflokken som jager bak har høynet nivået sitt noe. Hva det skyldes er ikke så godt å si, men hans virksomheter utenfor sjakken med spilleappen "Play Magnus" og hans modellvirksomhet kan ha tatt oppmerksomheten fra selve det å bli best mulig. Kanskje han skjerper seg litt i det nye året der stillingen som nr. 1 på ratinglista kan stå på spill. 
Nei, det er ikke slik vi vil se Magnus i tiden framover!
Vel, la han drive med det på si, men det er verdens beste sjakkspiller han skal være !


Hvilken betydning har så Magnus på sjakken? Han har ikke lagt igjen noe litterært verk, ingen teoretiske utredninger så langt og kommer kanskje aldri til å gjør det, men har vært en foregangsmann i den nye datapregede spillestilen, med en mer pragmatisk stillingsbetinget og mer dogmeløs spillemåte.

Men kanskje viktigst der er ved Magnus sine prestasjoner og opptredener at sjakken har vokst enorm i popularitet, først og fremst i Norge, men også utover landets grenser. Det er ved Magnus sin påvirkning at det nå overføres sjakkpartier  direkte på TV. Nå har sjakk  i noen år vært overført via nettet på utenlandske og norske websider der vi kan se stillingene og diverse komputeranalyser fra all slags turneringer også noen ganger med live kommentarer fra et studio, men aldri før på riksdekkende fjernsyn.

I årets VM kunne på til og med velge og svitsje mellom på kanaler NRK og VGTV . 

Hadde du antydet noe slikt skulle skje da vi vokste opp ville du bli lagt inn til mentalundersøkelse.

Vi får håpe at Magnus holder ut en stund til slik at sjakken i Norge kan få festet seg skikkelig,stå på egne ben og beholde sin popularitet og sin oppmerksomhet blant folket, selv uten ham.

Håpet ligger jo bla. i at det fremdeles sendes skøyteløp på TV, selv lenge etter de 4 S-ene og etter desennier med oransjefargede vinnere på isen.
***

Kalenderen er brakt til ende med Magnus på topp.

Det ruller for øvrig akkurat nå inn meldinger om at Magnus Carlsen har gått til topps i to kåringer som "årets idrettsnavn" og lignende i to herværende boulevardaviser!  Gratulerer!

***
Nå blir det først "God Jul" til dere alle!

Så blir det VM i hurtig- og lyn-sjakk i romjula.

Dernest: "Takk For Det Gamla!"

og

"Godt Nytt År" med nye sjakkopplevelser til alle dere sjakkspillere som spiller i spillelokaler av ymse kvalitet og dere som sitter på loftet, i  egen sjakkhule med PC, CB, spilleprogram og sjakklitteratur og spiller fjernsjakk! 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar