mandag 12. desember 2016

Luke 12 - NFSF Norges Fjernsjakkforbund - ICCF International Correspondence Chess Federation



Vi tar en liten pause fra Botvinnik-periodens øvrige  verdensmestere for å snakke litt om postsjakk/fjernsjakk eller som det heter på engelsk Correspondence Chess. Litt enkelt kan vi vel definere fjernsjakk som sjakk der spillerne ikke sitter på samme sted, men der trekkene formidles via et kommunikasjonsmiddel som f.eks post, telegraf, telefon og i den senere tid med e-post. I dag spilles de fleste turneringer på server med en betenkningstid på 50dager/10 trekk eller noe kortere.
De berømte radiosjakkpartiene som de litt eldre av oss husker fra 50 og 60 årene kan også regnes som forløper til dagens sjakkdisiplin, fjernsjakk.
Etter at fjernsjakk blei organisert i nasjonale og et internasjonalt forbund har partiene stort sett vært spilt via postkort før IT-alderen kom med e-post og til sist server.

Norges Postsjakkforbund ble stifta 01,september 1945 etter at grunnleggerne hadde jobbet med etableringen en tid og etter at første nummer av Postsjakk var kommet ut i juni 1945.

Postsjakk har siden vært forbundets medlemsblad og kommet ut med varierende antall nummer årlig, vanligvis mellom 4 og 6. Fra og med årgangen 2007 ble bladet omdøpt til "Fjernsjakk" etter at årsmøtet i 2006 vedtok en navneendring på både forbundet og Bladet.  Postsjakken hadde da for lengst gått inn i data-alderen og trekkformidlingene hadde gått over fra post, via e-mail til spill på server. Dermed virket navnedelen "Post" gammeldags på styret og medlemmene.

NFSF øverste organ er Årsmøtet som lager/endrer vedtekter, godkjenner regnskapet, utformer spillereglene, vedtar prinsipielle spørsmål. Den daglige ledelse utføres av et styre som består av leder,nestleder, kasserer, sekretær, turneringssjef, nettredaktør og ICCF-kontakt.
Nyvalgt leder fra årsmøtet 2016 er Arild Haugen.

NFSF arrangerer årlig Norgesmesterskap (NM) og Seniornorgesmesterskap (SNM) samt andre turneringer. Det spilles også landskamper med mange bord, de siste mellom 25 og 32 bord, åpen for alle medlemmene.De deltar også med lag i Fjernskakk - EM og - OL der laget blir tatt ut og stilt opp etter gjeldende ratingliste utformet av ICCF det Internasjonale Fjernsjakkforbundet. NFSF stiller også med spillere eller lag i diverse innbydelsesturneringer arrangert av andre forbund.

Klikk på og sjekk NFSF Norges Fjernsjakkforbunds websider  og NFSF på Facebook for videre detaljer om forbundets virksomhet.

Straks etter starten ble postsjakk en svært populær syssel både blant elitespillere,vanlige klubbspillere og folk som ikke kunne spille på klubben av forskjellige årsaker. I tillegg til at en kunne sitte hjemme i skjorta og spille med både norske og utenlandske motspillere når det passet en, så lå det en betydelig gevinst i det å utvikle seg som sjakkspiller når en spilte postsjakk. Spesielt var det mange som påpekte innlæring av åpningsrepertoar, men også en mer systematisk måte å analysere stillingene på kan nevnes som en annen viktig erfaring fra postsjakken.
Eksempel på postsjakkort



Da dataalderen kom og analysemotorene ble skummelt sterke, var det mange som hoppet av og enda flere som kom med kritiske spådommer og fjernsjakkens død.
Jo, det gikk som for 64(!) millioner år siden, dinosaurene døde, men det dukket opp nye arter som overlevde og kjempet seg fram. Postsjakken skiftet ham og det blei en helt egen sjakkdisiplin der strategi og stillingsforståelse,nøyaktighet og planlegging sto fram som mye viktigere enn reint taktiske kombinasjoner. De store taktiske dinosaurene hadde ingen fordel lengre da min maskin var like god som deres.

Men det står ennå mye igjen å spille om, selv om det blir vel mange remiser. Nevnes skal at analysemotorene ikke er perfekte og det er flere stillinger de ikke tolker riktig. Det så man f.eks da en fulgte "pila" på VM sendingene i New York nå i november.
Jeg vil avslutte dette med å hevde at betydningen av å spille dagens "komputerfjernsjakk" når det "gjelder å utvikle seg som spiller og å forberede seg til turneringer er betraktelig undervurdert.
Med analysemotorenes hjelp spiller en faktisk, om ikke alltid "perfekt sjakk", så i alle fall "god sjakk"
så fremt en klarer ved hjelp av sin posisjonelle forståelse å avsløre når motorene velger "dumme" løsninger. Det vil kunne utvikle i minnet, kanskje litt ubevisst, et arsenal av stillinger og hvordan disse best skal spilles. Du prøver og tester, motorene viser seg hvorfor det ikke går, eller en sjeldnere gang hvorfor det er et glimrende trekk. Når noe av dette fester seg, har du allerede tatt et steg opp i kompetanse. At de studier og valg av åpningsvarianter og også sluttspill med sluttspilldatabaser  som en gjør når en spiller fjernsjakk er utviklende for en nærsjakkspiller skulle det ikke være nødvendig å nevne en gang.
En liten ting er åpningsteori og partieksempler. Jeg har sett flere ganger i disse VM sendingene og tidligere sjakkoverføringer at det mangler partieksempler til åpningsvariantene som blir spilt i sendingene. Noen ganger er det fordi spillerne har kommet opp med en TN, teoretisk nyhet, men flere ganger kunne jeg finne at trekkene var spilt både en og flere ganger og da nok også gjennomanalysert av spillerne i fjernsjakk!

Derfor, ta kontakt med NFSF om du vil spille fjernsjakk og bli medlem! Trykk på linkene ovenfor.

***




ICCF ble stifta i 1951 på tuftene til andre postsjakkorganisasjoner med røtter tilbake til 1928.
ICCF er det internasjonale forbundet som NFSF og de andre nasjonale forbundene er medlemmer av.
De lager retningslinjer og spilleregler for internasjonale turneringer, regler som NFSF, med noen små avvik også har valgt å legge seg nær opp til for nasjonale mesterskap.
ICCF arrangerer Verdensmesterskap og lag-OL, begge med kvalifiseringsturneringer,  videre "klasseturneringer" ,samt andre turneringer f.eks tematurneringer og normturneringer. World Cup og kontinentale turneringer som EM og EM lag må også nevnes. Det er også egne "dameturneringer" (ICCF bruker "Ladies")
ICCF styrer også en egen ratingliste for fjernsjakk som offentliggjøres 4 ganger årlig. De har også
følgende "ærestitler":
GM Grandmaster
SIM Senior International Master
IM International Master
LGM Lady(!) Grandsmaster
LIM   Lady International Master.

Det er også ICCF som holder serveren som både deres egne og nasjonale forbunds, f.eks NFSFs turneringer spilles på.

Du kan trykke på linken til  ICCF for å finne ut mer.

PS!
Den første verdensmesteren i sjakk fra Norge var ikke Magnus Carlsen, men Ivar Bern fra Bergen som ble Verdensmester i fjernsjakk (Correspondence  Chess). Vi har også vunnet fjernsjakk-OL en gang. Dette kommer vi tilbake til.

Vi tar helt til slutt med et bilde av forsida til Fjernsjakk 3/2016 som er det siste nummeret som er ankommet medlemmene, Vi venter nr 4 nå i desember.
Vi har nå skannet alle årgangene og du kan finne disse, bortsett fra de siste to årgangene på våre nettsider.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar