mandag 5. desember 2016

Luke 5 - Norges Sjakkforbund stiftet 1914,







Jeg lar Øystein Brekkes monumentale verk " Norske Sjakktrekk 1914-2014, Norges sjakkforbund 100 år" være frontbilde i denne luka som handler om sjakk i Norge.

Egentlig trenger jeg ikke si noe om Norges Sjakkforbund  og norsk sjakk, men bare vise til boka og råde alle sjakkspillere og sjakkinteresserte om å ønske seg den til jul.
Dette er ingen produktplassering, men jeg unner enhver sjakkinteressert å skaffe seg den og et framtidig behov og savn av boka vil være større enn forfatterens behov for å selge den.
Så, derfor , her er linken til Sjakkbutikken om du vil kjøpe den og legge den under treet til deg selv eller andre!
Sjakkbutikken.no/

Boka er en kronologisk framstilling i på 326 sider i stort format (A4)  og stivperm.  Den starter opp lenge før NSF ble stiftet, med en presentasjon av middelalderens sjakkbrikker.

Boken inneholder mye tekst og har  mange bilder. Den er veldig detaljrik og har i tillegg en faktadel på slutten. Noen sentrale partier finner du også.
Den er ikke lagt opp til å leses fra perm til perm. Jo, du kan gjøre det også, men informasjonsmengden er så enorm at alt bare vil gli over i en tåket masse. Ta heller den heller fram når du sitter i din "bestestol" , gjerne med beina på bordet, slapp av og bla. Les litt her og litt der. Du kunne godt ha brukt den leksikalt, selv om den er kronologisk oppbygget om den bare hadde hatt person- og saksregister. Det er den eneste innvendingen jeg har, kanskje i tillegg til manglende kildehenvisninger, men dette er avhengig av om du skriver akademisk for historikere eller en mer "populærvitenskapelig" framstilling til det brede lag av sjakkinteresserte.

En vandring gjennom norsk sjakk føles kanskje som en overveiende trist affære sportslig sett, der Norge hang på halen av sjakken i de andre nordiske landene, Island inkludert Stort sett ble sporten drevet i trange lokaler og klasserom. Noen ganger dukket sjakken opp til overflaten ved f.eks dagens sjakktrekk i radioen eller ved en daglig eller ukentlig sjakkspalte i "Bladet" Sjakken var for de fleste noe litt sært, gjerne drevet av særinger.

Det var selvfølgelig ikke tilfelle, det eksisterte et lite, men ganske intenst sjakkmiljø for det meste under overflaten. Flere steder slet man kanskje med å holde i gang sjakklubben, men andre steder ble hele rekrutteringen reddet av skolesjakken som ble institusjonalisert i Norge. Skolesjakken ble til og med økonomisk støttet av det offentlige. Her var det mange ildsjeler, men på våre kanter vil jeg spesielt nevne Magnus Monsen, tidligere President i NSF, som den gang da jeg var formann i Sandnes Sjakklubb (rundt 2000)  kom tilbake fra "eksil" på Møre-kanten og satte i gang en mengde skolesjakkprosjekter i distriktet.

I dag blomstrer det tydeligvis i sjakklubbene igjen, kanskje først og fremst pga av Magnus-effekten", men det nytter ikke med noe M-effekt uten et godt arbeid i klubbene. Sjakken må selvfølgelig leve uten kunstig åndedrett og det gjør den, men klart det hjelper på rekrutteringen. 

Jeg må nevne at norsk sjakk ikke var helt uten topprestasjoner i internasjonalt sett før Magnus Carlsen.

Som:
Simen Agdestein ble nr 2 to VM for juniorer i 1986, foran bla. Vishy Anand, seinere verdensmester.
og
Rune Djurhuus ble Europamester for junior i 1991 der han bl.a. slo Vladimir Kramnik, seinere verdensmester.

Til sist vil jeg også nevne at
Ivar Bern ble Norges første verdensmester i sjakk da han vant det 17. verdensmesterskapet i sjakk i postsjakk (nå fjernsjakk) 2002.
og
Norge vant det 15.postsjakk-OL for 6-mannslag 2006-2008.

selv om postsjakk/fjernsjakk nå ikke er en av aktivitetene i NSF. De har eget forbund Norges Fjernsjakkforbund - NFSF


En side-effekt av Magnus Carlsens suksess er jo TV dekninger, tenk det: direktesendte TV- overføringer fra sjakkpartier. Det er vel en av de tingene våre foreldre og "bester" nok aldri hadde tenkt seg om de hadde fått i oppdrag å gjette noe om framtida. En søndagstur til månen lå nok nærmere.

Det er klart at IT-alderen med sjakkprogram, baser og internett har gjort sitt til utbredelsen av sjakken og interessen, både på den organiserte,. men også den uorganiserte.

Så, akkurat nå i begynnelsen av Norges Sjakkforbunds neste sekel står vi her i "stjerneglansen" for å nytte et begrep fra julen. Det gjelder bare å bevare gliden utover også når smøreren Magnus er borte fra scenen.

Norges Sjakkforbund har også hatt sportslig suksess i starten på sitt andre århundre. Vi ble nemlig nr 5 i sjakk-OL (VM for 4-mannslag) i 2016 i tillegg til at Magnus Carlsen forsvarte sin VM-tittel nå i november og sikret at hans regjeringstid nå er oppe i 5 år!

Til slutt:
Er du ørlite interessert i å spille sjakk, ta kontakt med din lokale sjakklub!. De tar imot deg uansett hvilket nivå du er på, også nybegynnere. Sjakken er en brobygger mellom generasjoner og aldersgrupper. Hvor ellers kan du finner 8- åringer spille et alvorlig parti mot 80-åringer?
Sjakken er for alle og for spillere med alle nivå av spillestyrke og kunnskaper!

Her er fire bra nettsider med hyppig, nesten daglig oppdatering:
Bergen sjakklubb - Norges beste sjakklubbside?
Tromsøsjakk - en annen god sjakkside
Sjakknytt - nyheter fra Norge
Matt&Patt

Nysgjerrig på fjernsjakk? Sjekk denne linken.
Norges Fjernsjakkforbund - NFSF

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar